Ons boek is uit! Lopen van hut naar hut, hoog tussen de machtige bergtoppen boven de boomgrens. Even geen afleiding van het drukke leven, alle prikkels, stress en de altijd volle agenda. Leven in het ritme van de natuur, van vallei tot bergtop, tussen de marmotten en mede-wandelaars. Alleen de basics mee in je rugzak en je blijven verwonderen over de bijzondere bergwereld. Vertragen in de hoogste versnelling. Een huttentocht lopen is geweldig.
Alle informatie over het lopen van berghut naar berghut kun je vinden in ons boek: Huttentochten – dwars door de Alpen en Pyreneeën. Er staan 17 uitgebreid beschreven tochten in met nog eens tientallen suggesties voor andere huttentochten. Allemaal in Zwitserland, Spanje, Italië, Frankrijk, Oostenrijk en Liechtenstein. Je koopt het boek bij de lokale boekhandel via Libris of bijvoorbeeld op Bol. Het boek is een vervolg op ons eerste boek dat we vorig jaar uitgaven: Hiking Trails – de mooiste langeafstandswandelingen in Europa.
PS. the English version is coming soon!
Editor
Elmar Teegelbeckers
Passionate hiker Elmar spends months of his time on the trail. He’s usually on the lookout for hidden gems in one of his favourite countries such as Slovenia, Switzerland and Japan. He founded hiking-trails.com in need for a community and detailed information about the trails. Before this, he worked for the Alpine asscociation in the Netherlands[ (NKBV) but lost his heart to the trails.
Not long ago, Elmar published the book (in Dutch) Hiking Trails – best long-distance trails in Europe. With this book, website and socials, he hopes to inspire and shape an inclusive community for hikers all over world. No matter your speed, experience or level, you can get out there to enjoy the trails and connect with the heartwarming hiking community. Life is so much better outside and he hopes to inspire hikers to take their first, or next, step on the trail.
Een huttentocht vereist altijd een goede voorbereiding om veilig op pad te gaan. Zorg ervoor dat je de juiste tocht kiest die bij jouw kunnen en ervaring past en wees flexibel. Lees meer in het boek als we schrijven over veiligheid, voorbereiding, tips, moeilijkheidswaardering en het weer. Meer informatie over veilig bergwandelen kun je vinden op de website van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging.
Het kiezen van de juiste huttentocht was nog nooit zo makkelijk. Je kunt de meeste huttentochten uit het boek vinden met meer praktische informatie en GPX in onze uitgebreide database. Het is soms lastig in te schatten hoe moeilijk een tocht is en daarom is het altijd goed om te kijken naar de moeilijkheidswaardering van de huttentocht. Er is geen universele moeilijkheidswaardering en lees je goed in over de tocht in het specifieke gebied dat je wilt maken. Als je een kaart van het gebied koopt, dan kun je ook zelf een inschatting maken. Doe dit altijd als je niet helemaal zeker bent over de moeilijkheidsgraad van de huttentocht.
Daarnaast kun je de moeilijkheidsgraad en hellingshoek van de paden vaak zien op de betere wandelapps. In onze database staat de moeilijkheidsgraad ook beschreven. Houd altijd rekening met de weersomstandigheden want regen, wind of zelfs sneeuw kunnen een eenvoudige toch veranderen in een pittige, uitdagende huttentocht. Als laatste, in de database op hiking-trails.com vind je niet alleen huttentochten maar ook honderden andere hiking trails, van korte tochten tot langeafstandswandelingen en zelfs thru-hiking trails.
Boek je huttentocht
Ook het boeken van huttentochten wordt steeds makkelijker. Je kunt ervoor kiezen om de afzonderlijke berghutten per stuk te benaderen, vaak per e-mail om een reservering te maken. Makkelijker is om je tocht te boeken bij een reisorganisatie. SNP natuurreizen heeft in Nederland het grootste aanbod van huttentochten en is een zeer geliefde organisatie. Meer inspiratie voor je volgende huttentocht kun je vinden op de website Op Pad.
Dan zijn er nog de reserveringssystemen van in de Alpenlanden. Hier kun je het portaal van de Oostenrijkse bergsportvereniging vinden met het meest uitgebreide reserveringssyteem. Veel Franse hutten kun je hier boeken en de Zwitserse Alpenvereniging, de SAC heeft ook een uitgebreid portaal.
Erg belangrijk: mocht je hebben gereserveerd maar kun je door omstandigheden de hut toch niet bereiken of zijn je plannen veranderd, bel de hut dan altijd even af zodat iemand anders je plek kan innemen en de huttenwaard niet op je wacht.
Paklijst huttentocht
Op een huttentocht hoef je helemaal niet zoveel mee te nemen. Het fijne is dat je de tent thuis kunt laten omdat je in de berghutten slaapt. Hoe minder je elke dag mee hoeft te sjouwen, hoe beter en makkelijker de tocht wordt. Natuurlijk pak je altijd de essentials in. We hebben de belangrijkste items op een rijtje gezet op deze uitgebreide pagina’s waar je ook andere paklijsten kunt vinden. Ga daarnaast altijd op pad met stevige bergschoenen, minimaal in de B-categorie. Lage wandelschoenen of trailrunners kan ook, maar alleen voor geoefende en ervaren bergwandelaars en als je zeker weet dat er geen sneeuw op het pad ligt. Deze schoenen hebben daar een stuk minder grip. Wandelschoenen koop je het beste bij de lokale outdoorspeciaalzaak waar je de bergschoenen meteen goed kunt passen.
Het boek
Je kunt de mooiste huttentochten met uitgebreide beschrijvingen allemaal vinden in het boek. Ook vind je er tips over je voorbereiding om veilig de bergen in te gaan, trainingstips en andere handige weetjes. Extra tip: vergeet niet om lid te worden van de NKBV waarmee je tot 40% korting in berghutten krijgt en je ook een verzekering met bergsportdekking kunt afsluiten, mocht er onverhoopt toch iets gebeuren.
Veel plezier met het maken van een huttentocht en mocht je vragen hebben over een van de tochten in het boek dan kun je ons altijd een mailtje sturen op info@hiking-trails.com.